Aflevering 7449

Gepubliceerd op 7 maart 2024

Beleggen in grond

Aflevering 7449, gepubliceerd op 07-03-2024 geschreven door prof. mr. drs. C.M.D.S. Pavillon en mr. dr. I. Visser
Wat is de wenselijke vorm van bescherming van de particuliere koper?

De rechtszekerheidsverschaffende functie van de notaris in het overdrachtsproces

Aflevering 7449, gepubliceerd op 07-03-2024 geschreven door mr. dr. I. Visser
Recentelijk is het verplicht stellen van notariële tussenkomst bij de koop van onroerende zaken opnieuw in de belangstelling komen te staan. In een artikel in het Notariaat Magazine van juni 2023, wordt door de KNB gewezen op het belang van de notariële tussenkomst in de koopfase.1 Naast het ‘tegengaan’ van grondspeculatie, waarover Pavillon en ik schrijven in een andere bijdrage aan dit themanummer, worden door de KNB als redenen genoemd om de notaris eerder ‘aan tafel’ te hebben: het ondoorzichtige proces van het kopen van een woning; de invoering van de Omgevingswet die het voor kopers moeilijker maakt bepaalde publiekrechtelijke beperkingen te achterhalen; en het eerder signaleren van problemen met het verkochte.

Is invoering van de notariële koopakte wenselijk?

Aflevering 7449, gepubliceerd op 07-03-2024 geschreven door mr. J.J. Dammingh
De KNB heeft onlangs (wederom) gepleit voor het verplicht inschakelen van een notaris bij het sluiten van een koopovereenkomst aangaande een woning. Dit idee is niet nieuw: in het wetgevingsproces dat in 2003 heeft geleid tot de regeling van art. 7:2 BW (de bedenktijd bij de koop van een woning), is daar ook al over gedebatteerd. In deze bijdrage wordt ingegaan op de wenselijkheid van de invoering van een ‘notariële koopakte’

Monumentale metamorfose door de Omgevingswet en notariële rechercheplicht

Aflevering 7449, gepubliceerd op 07-03-2024 geschreven door mr. A.I.V. Tierolff
De invoering van de Omgevingswet heeft gevolgen voor de kenbaarheid van publiekrechtelijke beperkingen ten aanzien van registergoederen.1 De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) heeft in een brief van 8 maart 2022 aan de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) aangegeven dat bepaalde publiekrechtelijke beperkingen civielrechtelijk niet meer als bijzondere last of beperking in de zin van artikel 7:15 BW zullen gelden. Zo zal de status van gemeentelijke en provinciale monumenten civielrechtelijk geen bijzondere last of beperking meer zijn omdat deze kwalificatie wordt opgenomen in het omgevingsplan, aldus de minister. Een omgevingsplan is een besluit van algemene strekking waarvan de inhoud door een koper van een registergoed kan worden geraadpleegd via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dientengevolge zou volgens de minister het notariaat bij de overdracht van registergoederen in beginsel geen recherches meer hoeven uitvoeren naar gemeentelijke of provinciale monumenten.